Explore a variety of civilizations

Η Ήλιδα χάρις στο "Ηλειακόν Δίκαιον", την πιστή εφαρμογή των νόμων και τα αξιώματα που, ήταν "συνδεδεμένα άμεσα με την καλλιέργεια του πνεύματος, της άσκησης και με την οργάνωση των Αγώνων στην Ολυμπία, κατάφερε να πραγματοποιήσει αυτό που με δυο λέξεις ονομάζουμε Ολυμπιακό Ιδεώδες.  Στην αρχαιότητα η Ήλιδα υπήρξε μια από τις σπουδαιότερες πόλεις- κράτη τις Πελοποννήσου. Κατοικούνταν από τα προϊστορικά χρόνια και είναι μεταξύ άλλων και μια από τις πόλεις που συμμετείχαν στον Τρωικό Πόλεμο. Οι κάτοικοι της ονομάζονταν Επειοί και είχαν πάρει το όνομα τους από τον Επειό, τον γιο του δεύτερου μυθικού βασιλιά της πόλης ,τον Ενδυμίωνα. Σύμφωνα με τον μύθο ο Ενδυμίων όρισε έναν αγώνα δρόμου με έπαθλο τον θρόνο. Στον αγώνα θα έπαιρναν μέρος οι τρεις γιοι του, ο Επειός ,ο Αιτωλός και ο Παιών. Τον αγώνα τελικά κέρδισε ο Επειός και έδωσε το βραβείο στο γιο του, τον Ηλείο, από τον οποίο ονομάστηκε η Ήλιδα και όλη η περιοχή. Η Ήλιδα υπήρξε για πολλά χρόνια, μια εκ των δύο πόλεων, μαζί με την Πίσα που διοργάνωναν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, έως ότου καταστρέψει την τελευταία και αναλάβει μόνη της την διοργάνωση. Έχει υπάρξει σημείο διαδραμάτισης πολλών μύθων,με σημαντικότερο αυτόν του 5ου άθλου του Ηρακλή. Σύμφωνα με την παράδοση ο Ηρακλής αφού άλλαξε την πορεία των ποταμών Αλφειού και Πηνειού, κατάφερε να καθαρίσει τον κόπρο που βρισκόταν στους στάβλους του βασιλιά Αυγεία επί 30 χρόνια. Στην συνέχεια όμως ο βασιλιάς αθέτησε την υπόσχεση του να δώσει στον ήρωα το ένα δέκατο του κοπαδιού και τον έσυρε σε δίκη. Λίγο πριν η δίκη τελεσιδικήσει ο Ηρακλής διώχτηκε από την πόλη μετά από βασιλικό διάταγμα, μαζί με τον Φυλέα, τον γιο του Αυγεία, που είχε καταθέσει υπέρ του Ηρακλή . Λίγα χρόνια μετά ο Ηρακλής επέστρεψε πίσω στην Ήλιδα, την κατέκτησε και σκότωσε τον Αυγεία . Σήμερα στην αρχαία πόλη υπάρχει σύγχρονο Αρχαιολογικό μουσείο, αναστηλωμένο το αρχαίο αμφιθέατρο καθώς και ένα νέο,κατασκευασμένο ειδικά για τις ανάγκες του Φεστιβάλ Ήλιδας,που πραγματοποιείται με μεγάλη επιτυχία για πάνω από 20 χρόνια. Ο αρχαιολογικός χώρος της πόλης είναι ανοιχτός και προσβάσιμος στους επισκέπτες .

Η Ολυμπία κατά την αρχαιότητα υπήρξε το σπουδαιότερο ιερό της Ελλάδας αφιερωμένο στον Δία. Ήταν ο τόπος διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων, της σημαντικότερης εορτής των Ελλήνων, οι οποίοι ξεκινώντας το 776 π. Χ. και τελούμενοι ανά 4 χρόνια σταμάτησαν το 393 μ. Χ. , κλείνοντας έτσι μια χιλιετία ασταμάτητης διεξαγωγής. Σε αυτό βοήθησε φυσικά και η συμφωνία για ολυμπιακή εκεχειρία, η οποία υπογράφηκε μεταξύ του Σπαρτιάτη νομοθέτη Λυκούργου και του τότε βασιλιά της Ήλιδας, Ίφιτου. Μέρος της συμφωνίας ήταν ότι κατά τις εορτές θα επικρατούσε εκεχειρία σε ολόκληρη την Ελλάδα. Ακόμα και μετά όμως την παύση των Ολυμπιακών Αγώνων από τον Θεοδόσιο Α το 393 μ. Χ., το ιερό παρέμενε ιδιαίτερα δημοφιλές. Έτσι το 426 μ. Χ.,επί Θεοδοσίου Β, αποφασίστηκε η καταστροφή πολλών κτηρίων του χώρου, φέρνοντας έτσι και την οριστική καταστροφή του ιερού. Με τους αιώνες τα εναπομείναντα κτήρια υπέστησαν πολλές καταστροφές από φυσικά αίτια και έτσι τον 9ο μ. Χ. η περιοχή ερημώθηκε πλήρως. Με την πάροδο του χρόνου καλύφθηκε πολλά μέτρα κάτω από την γη με την βοήθεια του χειμάρρου Κλαδέου και την διάβρωση του εδάφους του Κρόνιου λόφου. Οι παλαιότερες ενδείξεις ανθρώπινης παρουσίας στην περιοχή, ανάγονται στην 4η χιλιετία π. Χ. Η τεράστια αξία της Ολυμπίας γίνεται αντιληπτή αν σκεφτεί κανείς πως εκεί υπήρχε ένα από τα 7 θαύματα του αρχαίου κόσμου, το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Διός, έργο του Φειδία, του γλύπτη του Παρθενώνα. Το 1989 ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Ολυμπίας χαρακτηρίστηκε ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO . Κάθε 4 χρόνια πριν την έναρξη των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων πραγματοποιείται εκεί η αφή της Ολυμπιακής φλόγας , η οποία στην συνέχεια ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο, μεταφέροντας το Ολυμπιακό πνεύμα, μέχρι να καταλήξει στην διοργανώτρια πόλη.

Τα Λουτρά της Κυλλήνης ή λιγότερο γνωστά ως Ρωμαϊκά Λουτρά είναι μια από τις ομορφότερες περιοχές της Ηλείας . Κατά την αρχαιότητα στον χώρο υπήρχαν πολλά ιερά με εξέχοντα αυτό του Ασκληπιού και της Αφροδίτης. Στους ρωμαϊκούς χρόνους χτίστηκε εκεί υδροθεραπευτήριο για την αντιμετώπιση διάφορων παθήσεων, τα ερείπια του οποίου υπάρχουν σήμερα στον χώρο. Σύμφωνα με έναν άλλο μύθο ο πειρατής Λίντζης καταδιωκόμενος από την φρουρά της εποχής, τρέχοντας από την θάλασσα, όπου είχε αποπλεύσει με το πλοίο του, προς την ενδοχώρα έπεσε μέσα σε μια από τις πηγές. Εκεί μένοντας όλη νύχτα για να αποφύγει την σύλληψη του, παρατήρησε πως το χρόνιο πρόβλημα που είχε με το άσθμα, του είχε θεραπευτεί. Έτσι αποφάσισε να χτίσει σπίτι εκεί και να μείνει για πάντα. Ακολουθώντας κανείς τον δρόμο πίσω από ρωμαϊκά ερείπια θα βρεθεί σε ένα τελείως διαφορετικό τοπίο. Πολύ κοντά στις πηγές, χωμένο μέσα στο δάσος, κρυμμένο σαν σε παραμύθι, υπάρχει ένα παλιό αμφιθέατρο, πιθανόν ρωμαϊκής προέλευσης. Τα τελευταία χρόνια έχει εγκαταλειφθεί από τους τοπικούς φορείς, και έχει μείνει ανήμπορο μπροστά στις καταστροφές που του προκαλούν τα φυσικά φαινόμενα . Ωστόσο μια βόλτα στον χώρο θα μαγέψει καθέναν και καθεμιά που θα θελήσει να το επισκεφθεί. Πολύ κοντά στα Λουτρά ξεκινά μια από τις ομορφότερες παραλίες της Ελλάδας, η λεγόμενη Χρυσή Ακτή. Η παραλία είναι συνολικού μήκους 6 χιλιομέτρων και σε αυτήν βρίσκονται πλήθος ξενοδοχειακών μονάδων και κάμπινγκ . Διακρίνεται για την λεπτή λευκή αμμουδιά της και για το τοπίο της με την θέα των νήσων Ζάκυνθο και Κεφαλλονιά. Τις απογευματινές ώρες ιδιαίτερης αξίας τοπίο είναι αυτό του ηλιοβασιλέματος που δύει μεταξύ των δύο, αυτών, νησιών .